fbpx
Loading...

Március az endometriózis hónapja – fontos beszélni róla!

Március az endometriózis hónapja – segíts felhívni rá a figyelmet te is!

Az endometriózis 176 000 000 embert érint világszerte – fájdalmat,
termékenységi gondokat és szervi diszfunkciókat okozva.

A nagy szám ellenére átlagosan 10 évbe telik, mire ezek az emberek eljutnak a diagnózisig!

Március az endometriózis hónapja – segíts felhívni rá a figyelmet te is!

Ezért fontos, hogy minél többen beszéljünk az endometriózisról!

A betegség nevét az “endometrium”, azaz méhnyálkahártya latin nevéről kapta. Ez a szövet a méh üregét borító belső réteg, mely fokozatosan megvastagszik a menstruációs ciklus alatt és a menzesz során lelökődik, vérzés formájában távozik a szervezetből.

Az endometriózisban szenvedők testében az endometriumhoz hasonló szövet jelenik meg és szaporodik el a méhüregen kívül – leggyakrabban a petefészekben, kismedencében és a hashártya felszínén. Ezek a szövetek pedig ugyan úgy reagálnak a hormonális változásokra, mint a méhnyálkahártya maga, tehát a ciklus során megnagyobbodnak, bevérezhetnek. Ez vérrel telt hólyagok, ciszták kialakulásához vezethet. Ha a hólyag meg is reped, a vértartalma a hasüregbe jut, így összenövések alakulhatnak ki a környező szervekben, mivel a vér nem tud kijutni a szervezetből.

Március az endometriózis hónapja – segíts felhívni rá a figyelmet te is!

Hogyan diagnosztizálható az endometriózis?

Mivel különböző területeket érinthet a betegség, a diagnózis felállítása sem könnyű. Hüvelyi ultrahanggal a petefészek ciszták derülhetnek ki, de ha kiterjedtebb endometriózis gyanúja merül fel, MRI vizsgálatot is elrendelhet az orvos. Mindezek mellett viszont legbiztosabb módszer a diagnózishoz a laparoszkópiás műtét, mely során lehetőség van mintavételre, illetve akár a problémás szövet eltávolítására is.

Milyen gyógymódok állnak rendelkezésre a tudomány mai állása szerint?

Március az endometriózis hónapja – segíts felhívni rá a figyelmet te is!

Az endometriózis kezelése történhet sebészeti úton, illetve gyógyszeres kezeléssel, vagy ezek kombinációjával. A terhesség is megoldást jelenthet a problémára, viszont a teherbeesést és akár a terhesség probléma nélküli kihordását is megnehezítheti a betegség.

Az életmód is nagyban befolyásolhatja a tünetek intenzitását, a betegek tapasztalatai szerint a megfelelő diéta és testmozgás kulcsfontosságú lehet az életminőség javításában. Bizonyos étrendkiegészítők szedése is sokat segíthet, melyek hatóanyagai a kutatások alapján csökkenthetik a gyulladásos állapotot, illetve segíthetnek az endometriózis hátterében esetlegesen álló felborult hormonháztartás visszaállításában.

Hogyan vesz részt a babalesz.hu csapata az Endometriózis hónapban?

1. Folyamatosan jelentetünk meg új cikkeket a témában.
Eddig is több cikkünket olvashattad már az endometriózis esetén ajánlott étrendről, életmódról, a lehetséges természetes fájdalom- és gyulladáscsillapításról, a hormonegyensúly eltolódásáról, vitaminok, gyógynövények hatóanyagaival kapcsolatos kutatások összefoglalásáról. Igyekszünk továbbra is kiemelten foglalkozni az endometriózissal írásainkban.

TOVÁBB A CIKKEKRE >>

2. Összeállítottunk egy étrend-kiegészítő csomagot direkt endometriózis esetére
Ide kattintva találod a kifejezetten endometriózis esetére összeállított termékcsomagunkat, mely több oldalról megközelítve segíthet a szervezetnek az endometriózissal szemben. Az omega-3 csökkenti a gyulladásokat, a ProCreation nőknek komplex készítmény antioxidánsai és nyomelemei támogatják a regenerációt, feltöltik a lemerült ásványianyag- és vitaminszintet, valamint az oxidatív stresszel szembeni védekezést segítik. Az indol-3-karbinol pedig a hormonegyensúlyt támogatja.

TOVÁBB A TERMÉKCSOMAGRA >>

3. Bővítjük egyéb étrend-kiegészítő termékeink kínálatát is
Ha nem akarsz egyszerre egy egész csomaggal próbálkozni, akkor is érdemes átböngészned a termékkínálatunkat. Itt találod meg azokat a készítményeket, amelyek valamilyen szempontból hasznosak lehetnek endometriózis esetén – legyen az antioxidáns védelem, gyulladáscsökkentés, a problémás ciklusra illetve hormonproblémákra ajánlott gyógynövény.

TOVÁBB A TERMÉKEKRE >>

Amivel Te is részt vehetsz az endometriózis elleni küzdelem hónapjában

1. Ellenőrizd, hogy nincsenek-e tüneteid
Lehet, hogy megszenveded a menzeszt, alig bírsz talpon lenni a fájdalomtól, de mindenki legyint rá? Ha elviselhetetlenül kínzó hasfájásod van, azt nem kell összeszorított foggal elviselned és azt gondolnod, hogy ez ezzel jár. Ha kiráz a hideg, ha arra gondolsz, együtt kell lenni a pároddal, mert az több fájdalommal jár mint élvezettel, az sem természetes állapot. Ha pedig hosszú ideje látszólag indokolatlanul hiába próbálkoztok a babaprojecttel, akkor is keress fel egy megbízható, odafigyelő orvost és beszéld át vele ezeket a tüneteket!

2. Ha nem vagy biztos magadban, akkor is beszélj az orvosoddal
Ha a fent említett problémák közül egyik is érint, ne félj ezt átbeszélni az orvosoddal. Kérdezz rá, zárjátok ki a lehetőséget együtt.

3. Beszélj róla
Ha nem is vagy érintett, de beszéltek a témáról, azzal segíthetsz másoknak felismerni az esetleges diagnosztizálatlan betegségüket, Ha érintett vagy, neked is segíthet kezelni a nehézségeket, ha megbeszéled olyanokkal, akik ugyanezzel a helyzettel próbálnak napról napra megbirkózni. Megoszthatjátok a tapasztalatokat és lelkileg is támogathatjátok egymást.
Tudd, hogy nem vagy egyedül!

Ha úgy érzed, valami nagyon nincs rendben, menj tovább, amíg ki nem derül az ok!

Ahogy már írtuk, átlagosan 10 éve megy rá az endometriózisban szenvedő betegeknek, mire kiderül a diagnózis (hazánkban ez átlagosan 4 év). Amíg pedig nem tudod, mivel állsz pontosan szemben, sokkal nehezebb a helyzetet a lehetőségekhez képest kordában tartani, a legtöbbet kihozni belőle. Ha úgy találod, hogy az orvosod elbagatellizálja a tüneteidet, illetve nem partner a problémád megoldásában, keress olyat, aki rendesen odafigyel és akiben meg tudsz bízni!


Forrás:
endowhat.org/why-this-matters
endometriozismagyarorszag.blog.hu
tajekozottbeteg.eu

Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna