A csukamájolaj tulajdonképpen a modern táplálékkiegészítők őse, több száz éve alkalmazzák különböző betegségek, hiányállapotok megelőzésére. Szerencsére ma már nem szükséges kanállal fogyasztani, mert lágyzselatin kapszula formájában könnyedén, gyorsan és bármilyen kellemetlen mellékíz nélkül bevihető! Természetesen gazdag A- és D-vitamin-forrás, emellett értékes omega-3 zsírsavakat is tartalmaz:
Az A- és D-vitamin, illetve az omega-3 zsírsavak egyaránt elengedhetetlenek a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez, ezért terhesség és szoptatás ideje alatt is különösen fontos a pótlásuk!
OGYÉI szám: 27890/2021. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
1 Wathes DC, Abayasekara DR, Aitken RJ. Polyunsaturated fatty acids in male and female reproduction. Biol Reprod. 2007 Aug;77(2):190-201.
2 Nehra D, Le HD, Fallon EM, et al. Prolonging the female reproductive lifespan and improving egg quality with dietary omega-3 fatty acids. Aging Cell. 2012 Dec;11(6):1046-54.
3 Stanhiser J, Jukic AM, Steiner AZ. Omega-3 fatty acid supplementation and fecundability. Fertil Steril. 2019;112(3):E28.
4 Safarinejad MR, Safarinejad S. The roles of omega-3 and omega-6 fatty acids in idiopathic male infertility. Asian J Androl. 2012 Jul;14(4):514-5.
5 Gutiérrez S, Svahn SL, Johansson ME. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells. Int J Mol Sci. 2019 Oct 11;20(20):5028.
6 Calder PC. Immunomodulation by omega-3 fatty acids. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2007 Nov-Dec;77(5-6):327-35.
7 Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes. Nutrients. 2010 Mar;2(3):355-74.
Tudnivalók, érdekességek a termékben található hatóanyagokról, a legújabb vizsgálatok és tudományos eredmények tükrében.*
A csukamájolaj természetesen gazdag forrása a többszörösen telítetlen, esszenciális omega-3 zsírsavaknak (EPA és DHA). Kutatások szerint az omega-3 zsíroknak szerepe lehet az egészséges spermiumok létrejöttében, pozitívan befolyásolhatják a női termékenységet, a petesejt minőségét.1-6
Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásaikkal is támogatják az egészséget, segíthetik a pajzsmirigy megfelelő működését, a hormonháztartás egyensúlyát.7-9 2013-ban két kutatás is kimutatta, hogy az omega-3 zsírsavak enyhíthetik a PCOS tüneteit az androgén hormon szintek kiegyensúlyozásával.10,11 Emellett az endometriózis tüneteinek enyhítésében is segíthetnek.12,13
EPA és DHA zsírsavak terhesség és szoptatás alatt is szükségesek, többek között az agy, idegrendszer és látás egészséges fejlődéséhez.
Kutatások szerint a megfelelő A-vitamin-ellátottságnak szerepe van a petesejt minőségben és a megtermékenyített petesejt osztódásában.14 Az egészséges férfi termékenységhez is fontos, mivel antioxidáns tulajdonságaival segítheti a hímivarsejtek minőségének és mennyiségének javítását. Az A-vitamin terhesség alatt, a magzat megfelelő fejlődéséhez és növekedéséhez is elengedhetetlen!
Az Európai Endokrinológiai Folyóirat az alábbi megállapításokat közölte a D-vitamin és a termékenység összefüggésében15:
A D-vitamin nők esetében:
A D-vitamin férfiak esetében:
* Kijelentjük, hogy a termékeinkben található hatóanyagokról szóló írásaink kizárólag ismeretterjesztő és tájékoztató célokat szolgálnak. Az általunk közzétett információk nem minősülnek hatásállításoknak, sem orvosi tanácsnak, illetve nem pótolják az orvosi kivizsgálást és kezelést. A hatóanyagokat a legújabb, releváns, lektorált tudományos szakirodalmi adatok alapján mutatjuk be, általános érvényűen, nem termékspecifikusan. Szakértőink törekednek arra, hogy átfogó képet nyújtsanak a rendelkezésre álló klinikai vizsgálatokról és azok eredményeiről mindazoknak, akik erre fogékonyak és ismereteiket bővíteni szeretnék.
1 Lenzi A, Gandini L, Maresca V, et al. Fatty acid composition of spermatozoa and immature germ cells. Mol Hum Reprod. 2000 Mar;6(3):226-31.
2 Safarinejad MR, Safarinejad S. The roles of omega-3 and omega-6 fatty acids in idiopathic male infertility. Asian J Androl. 2012 Jul;14(4):514-5.
3 Olsen J, Ramlau-Hansen CH. Dietary fats may impact semen quantity and quality. Asian J Androl. 2012 Jul;14(4):511-2.
4 Nehra D, Le HD, Fallon EM, et al. Prolonging the female reproductive lifespan and improving egg quality with dietary omega-3 fatty acids. Aging Cell. 2012 Dec;11(6):1046-54.
5 Stanhiser J, Jukic AM, Steiner AZ. Omega-3 fatty acid supplementation and fecundability. Fertil Steril. 2019;112(3):E28.
6 Al-Safi ZA, Liu H, Carlson NE, et al. Omega-3 Fatty Acid Supplementation Lowers Serum FSH in Normal Weight But Not Obese Women. J Clin Endocrinol Metab. 2016 Jan;101(1):324-33.
7 Souza LL, Nunes MO, Paula GS, et al. Effects of dietary fish oil on thyroid hormone signaling in the liver. J Nutr Biochem. 2010 Oct;21(10):935-40.
8 Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes. Nutrients. 2010 Mar;2(3):355-74.
9 Breese McCoy SJ. Coincidence of remission of postpartum Graves' disease and use of omega-3 fatty acid supplements. Thyroid Res. 2011 Nov 16;4(1):16.
10 Nadjarzadeh A, Dehghani Firouzabadi R, Vaziri N, et al. The effect of omega-3 supplementation on androgen profile and menstrual status in women with polycystic ovary syndrome: A randomized clinical trial. Iran J Reprod Med. 2013 Aug;11(8):665-72.
11 Oner G, Muderris II. Efficacy of omega-3 in the treatment of polycystic ovary syndrome. J Obstet Gynaecol. 2013 Apr;33(3):289-91.
12 Hopeman MM, Riley JK, Frolova AI, et al. Serum Polyunsaturated Fatty Acids and Endometriosis. Reprod Sci. 2015 Sep;22(9):1083-7.
13 Khanaki K, Nouri M, Ardekani AM, et al. Evaluation of the relationship between endometriosis and omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids. Iran Biomed J. 2012;16(1):38-43.
14 Schaefer E, Nock D. The Impact of Preconceptional Multiple-Micronutrient Supplementation on Female Fertility. Clin Med Insights Womens Health. 2019 Apr 23;12:1179562X19843868.
15 Lerchbaum E, Obermayer-Pietsch B. Vitamin D and fertility: a systematic review. Eur J Endocrinol. 2012 May;166(5):765-78.
Napi 3 darab lágyzselatin kapszula, étkezés után, bő folyadékkal.
Hatóanyag-tartalom napi adag (3 kapszula) tartalmaz NRV% A-vitamin
(csukamájolajból) 1125 mcg 141% D-vitamin
(Csukamájolajból) 10 mcg 200% Csukamájolaj 1500 mg - Ebből EPA
(Omega-3 zsírsav) 102 mg - Ebből DHA
(Omega-3 zsírsav) 96 mg -
*=NRV%: Napi beviteli referencia érték százaléka (felnőttek esetén) -=NRV%: Nincs napi beviteli referencia érték.
Összetevők:
csukamájolaj, zselatin, emulgeálószer (glicerin), tisztított víz
A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.