fbpx
Loading...
Cikkek
Endometriózis - tünetek, kezelés, életmód
Női termékenységet támogató cikkek

Segíthet-e a termékenység-masszázs? Válasz és tippek

Segíthet-e a termékenység-masszázs? Válasz és tippek

Alig várod már, hogy terhes legyél, a sikeres fogantatás azonban várat magára? Először is fontos tudnod, hogy még a teljesen egészséges, termékeny korban lévő pároknak is csak kb. 20% esélye van arra, hogy elsőre sikerrel járnak. Pánikra tehát nincs ok – akár több hónap kitartó próbálkozás után sem. A türelem az esetek többségében, előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét.

Persze a statisztikák és biztató szavak kevés nő számára hoznak megnyugvást: így érthető is, hogy sokan szinte azonnal praktikákat és különleges módszereket keresnek. Egyike ezeknek az érdekes megoldásoknak az úgynevezett „termékenységi masszázs”, ami állítólag képes fokozni a teherbeesés esélyét. De valóban hatékony segítség-e? Használ, vagy netalán árt a termékenységnek? Mi utánajártunk, a válasz pedig lehet, hogy meglepő lesz, olvass tovább!

Miről szól a termékenység-masszázs?

A meddőség egyik gyakori oka a petevezetékek elzáródása. Amikor egy nőnek sérült vagy elzáródott a petevezetéke, akkor annak két lehetséges következménye van. Az egyik, hogy a hímivarsejtek nem képesek eljutni a petesejthez, a másik, hogy a megtermékenyített petesejt nem éri el a méhet. A terhesség egyik esetben sem tud bekövetkezni. A petevezeték sérülését vagy elzáródását számos tényező okozhatja, például kismedencei gyulladás, endometriózis, vagy sérülés, illetve műtét következtében létrejött hegesedés.

A termékenység-masszázsra talán megfelelőbb kifejezés a fizioterápia: a kezelés során specializált masszázstechnikákat alkalmaznak, melyekkel a petevezetékeket, illetve a méhet és a petefészket masszírozzák. A masszázst végezheti terapeuta, de egyesek a technikák otthoni elsajátítását ajánlják.

A termékenység-masszázshoz jótékony hatások egész sorát kötik, például hogy javítja a reproduktív szervek vérkeringését, lazítja a hegszövetet és kitisztítja a petevezetékeket, helyreállítja a méh normál állapotát és helyzetét, és így tovább.

Működik-e a termékenység-masszázs?

Ha abban bíznál, hogy a termékenység-masszázs jelenti a nagy áttörést, a megoldást minden termékenységi problémára, akkor rossz hírünk van. Nincs meggyőző tudományos bizonyíték arra, hogy bármilyen masszázs képes lenne javítani a termékenységet vagy növelni a teherbeesési arányt.

Ugyan készültek biztató, pozitív eredményeket mutató tanulmányok a témában, ezek sajnos nem felelnek meg a klinikai vizsgálatokkal szemben felállított legszigorúbb követelményeknek. A legmegbízhatóbb vizsgálatok a nagyméretű, randomizált, kettős vak, placebó kontrollos tanulmányok, és ilyen bizonyíték jelenleg nem áll rendelkezésünkre a termékenység-masszázsról.

A masszázs közvetett hatása a termékenységre

Habár a masszázsnak közvetlenül nincs hatása a termékenységre, illetve a reproduktív szervek egészségére, lehet, hogy közvetett módon ugyan, de mégiscsak hasznosnak bizonyulhat. Afelől ugyanis semmi kétségünk – és ezt jó minőségű tudományos kutatások is alátámasztják – hogy a masszázs nyugtató hatása révén segít enyhíteni a szorongást és a stresszt, melyek csökkenthetik a teherbeesés esélyét.

Gyakran egyfajta ördögi kör is kialakul: a stressz rontja a termékenységet, ami aztán tovább növeli a babaprojekttel járó stressz szintet és csak még inkább megnehezíti a fogantatást.

Az International Journal of Neurosciences című szaklap hasábjain 2004 januárjában publikáltak egy tanulmányt, mely alapján már 10 perc általános masszázs csökkentheti a szorongás szintjét. A kutatásban 36 egészséges felnőtt vett részt, akik háromféle masszázs valamelyikét kapták meg: mérsékelt, enyhe és intenzív. Mindhárom csoport tagjainál csökkent a stressz, de a mérsékelt nyomóerővel végzett masszázs hatására volt a legnagyobb csökkenés megfigyelhető.

A női termékenység támogatása, bizonyított módszerekkel

Ahelyett, hogy mindent egy lapra feltéve a masszázs erejében bíznál, inkább komplex szemlélettel közelítsd meg a termékenység támogatását, és támaszkodj alaposan bizonyított módszerekre. Nincs szakértő a világon, aki ne értene egyet azzal, hogy az életmódnak kiemelten fontos szerepe van az egészséges termékenységben – érdemes tehát ezen a téren változtatnod és termékenységed biztosan javulni fog.

1. Az egészséges testsúly elérése/fenntartása

A testsúly az egyik legnagyobb hatással bíró tényező, ha termékenységről van szó. A túl sovány vagy túlsúlyos nőknek hosszabb a menstruációs ciklusa, ami megnehezíti a teherbeesést. Az egészséges testsúly elérésében sokat segíthet a szénhidrátbevitel csökkentése, különösen a finomított szénhidrátoké – ez a vércukor- és inzulinszint csökkentéséhez is hozzájárul, ami szintén előnyös a termékenységre nézve.

2. Rendszeres fizikai aktivitás

A mozgásszegény életmód összefüggésben áll a meddőség magasabb kockázatával. Egy 2002-es tanulmány szerint minden plusz óra testmozgás, amit hetente elvégzel, 5%-kal csökkenti a meddőség kockázatát. Ajánlott heti 150-300 perc, mérsékelt intenzitású testedzést végezni. Ezt érdemes betartani, hiszen a túlzásba vitt edzés épp ellenkező hatást ér el, és negatívan befolyásolja a termékenységet.

3. A stressz csökkentése

A stressz szint emelkedésével a teherbeesés esélye elkezd csökkenni, aminek minden bizonnyal a stressz hatására bekövetkező hormonális változások az okai. A stressz mérséklését nem csak a masszázs, de például a jóga, a rendszeres testmozgás, a zenehallgatás és egyéb módszerek is segíthetik.

4. Vitaminok & antioxidánsok

Egy tanulmány kimutatta, hogy a multivitamint szedő nőknél akár 41%-kal alacsonyabb lehet a meddőség kockázata. A szabad gyököket megkötő antioxidánsok ugyancsak támogatják a termékenységet. Fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, kiegészítésnek pedig válassz olyan készítményt, amiben a legfontosabb vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok is megtalálhatók (ilyen a ProCreation Nőknek).

5. Természetes gyógynövények

A „természet patikáját” is érdemes segítségül hívni, hiszen számos jótékony hatóanyaggal szolgál ezen a téren. A hormonháztartás kiegyensúlyozására, illetve a termékenység javítására egyaránt népszerű például a maca gyökér, a ligetszépe olaj, a barátcserje vagy a vöröshere.

Felhasznált irodalom
massagecredits.com/blog/2017/02/14/fertility-massage-can-lead-pregnancy/
hrcfertilityoc.com/will-fertility-massage-work/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5868897/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5952848/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2860047/
babycenter.com/404_will-massage-help-me-get-pregnant_1411676.bc
foxnews.com/health/can-massage-therapy-treat-infertility
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20064902
yourfertility.org.au/sites/default/files/2018-08/The_role_of_exercise_in_improving_fertility.pdf
healthline.com/nutrition/17-fertility-tips-to-get-pregnant
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
ProCreation nőknek kapszula a teherbeesés segítésére
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna