fbpx
Loading...
Cikkek
Női termékenységet támogató cikkek

Prolaktin hormon nőknél és férfiaknál: Mi az ideális érték?

Prolaktin

A prolaktin azon hormonok egyike, amikről a kelleténél kevesebb szó esik. Legalábbis mindenképpen kevesebb, mint például az ösztrogénről vagy a tesztoszteronról. Pedig a prolaktin a férfi és a női szervezetben is nagyon fontos szerepet tölt be, beleértve a nemi működést is, egyik kulcstényezője az egészséges termékenységnek. Ismerjük hát meg közelebbről a prolaktint!

Mi az a prolaktin és mi a szerepe a szervezetben?

A prolaktin egy hormon, amely a nevét onnan kapta, hogy egyik fő funkciója a tejtermelés (laktáció) stimulálása a szülést követően. Emellett ugyanakkor még számos más hatással is rendelkezik, több mint 300 folyamatra gyakorol kisebb-nagyobb befolyást a szervezetben.

A férfi és a női szaporodási funkciókban egyaránt fontos szerepe van, habár az még egészen pontosan ma sem tisztázott, hogy a férfiak szervezetében milyen feladatokat lát el. Az már bizonyított, hogy a prolaktinszintek segítségével a férfi és női szexuális kielégülés is mérhető, illetve hogy a túlzottan alacsony vagy magas prolaktinszint mindkét nemnél súlyos problémákat, akár meddőséget okozhat.

A prolaktint elsősorban az agyalapi mirigy (hipofízis) termeli, de a méh, az immunsejtek, az agy, a mellek, a prosztata, a bőr és a zsírszövet is képes előállítani.

A prolaktin egyik fő szabályozója a dopamin nevű hormon, amit az agy hipotalamusz nevű része termel. A dopamin visszafogja a prolaktintermelést, vagyis minél magasabb a domapin szintje, annál kevesebb prolaktin termelődik.

A dopamin mellett az ösztrogén is kulcsfontosságú szabályozója a prolaktinnak, növeli a prolaktin termelődését és kiválasztódását az agyalapi mirigyből.

Mennyi a normál prolaktinszint?

A prolaktin természetes szintje napi szinten és a menstruációs ciklust követve ingadozik. Legmagasabb az alvás REM-fázisa alatt és kora reggel. A terhesség alatt a megnövekedett ösztrogén- és progeszterontermelés a prolaktinszintet is akár 10- vagy 20-szorosára emelheti. Emellett a nem és az életkor is hatással van a prolaktinszintre, valamint a stressz is okozhat kissé megemelkedett (25 – 40 µg/L) értékeket.

Nők esetében a normális tartományok:

 • Nem terhesen: 2,8 – 29,2 µg/L (59 – 619 mIU/L)
 • Terhesen: 9,7 – 208,5 µg/L (206 – 4420 mIU/L)
 • Menopauza utáni időszakban: 1,8 – 20,3 µg/L (38 – 430 mIU/L

Férfiak esetében a normális tartomány: 2,1 – 17,7 µg/L (44 – 376 mIU/L)

Mit jelent a túlzottan magas a prolaktinszint?

A kórosan magas prolaktinszint (hiperprolaktinémia) férfiak esetében 17,7, nők esetében 29,2 µg/L feletti értékek esetén lép fel. Kutatások szerint a lakosság kb. 10 százalékának kórosan magas a prolaktinszintje.

Fontos tudni, hogy a prolaktinszint terhesség alatt jelentősen megemelkedik, akár 20-szorosorára is a terhesség előtti értékeknek. Ez normális jelenség.

A magas prolaktinszint hátterében számos egyéb ok állhat, például:

 • anorexia
 • májbetegség
 • vesebetegség
 • pajzsmirigy alulműködés
 • jóindulatú agyalapi mirigy daganat (prolaktinóma)

A prolaktinszintet bizonyos gyógyszerek is megemelhetik, például olyan pszichiátriai gyógyszerek, mint a riszperidon és a haloperidol vagy a gyomorégés, rosszullét kezelésére használt metoklopramid. Egyéb gyógyszerek, amelyek növelhetik a hormon szintjét: verapamil, rezerpin, fenotiazinok, opiát gyógyszerek, metildopa, H2 blokkolók, ösztrogének és butirofenonok.

A stressz, az alacsony vércukorszint, a megerőltető edzés, illetve akár az enyhébb diszkomfort érzés is magas prolaktinszintet okozhat. Ezenkívül a vörös here, a görögszéna és az édeskömény fogyasztása szintén megemelheti a prolaktinszintet.

A magas prolaktinszint lehetséges tünetei nőknél:

 • Termékenység zavarai
 • Kimaradó, ritka vagy rendszertelen menstruáció
 • Libidócsökkenés
 • Fájdalmas vagy kényelmetlen közösülés
 • Hüvelyszárazság
 • Pattanásos bőr
 • Fokozott szőrnövekedés az arcon és a testen
 • Hőhullámok

A magas prolaktinszint lehetséges tünetei férfiaknál:

 • Tejcsorgás az emlőből
 • Merevedési zavarok
 • Nemi vágy csökkenése
 • Termékenységi probléma
 • Spermiumtermelés csökkenése vagy hiánya

Hogyan kezelhető a magas prolaktinszint?

A kórosan magas prolaktinszintre általában gyógyszeres kezelést javasolnak, leggyakrabban úgynevezett dopamin-agonisták segítségével.

Az egészséges prolaktinszint elérésében természetes módszerek is segíthetnek, melyek enyhébb esetekben önmagukban is hozhatnak javulást, súlyosabb esetben pedig jelentősen támogatni tudják a kezelést.

Természetes módszerek a magas prolaktin-szint csökkentésére:

 • az étrend megváltoztatása és a stressz-szint csökkentése
 • a túlzottan magas intenzitású edzések vagy kimerítő tevékenységek abbahagyása
 • a mellkasi kényelmetlenséget okozó ruhák kerülése
 • a mellbimbókat ingerlő ruhák és tevékenységek kerülése
 • B6-vitamin, cink és E-vitamin szedése
 • barátcserje használata

Mi történik akkor, ha túl alacsony a prolaktinszint?

Prolaktinhiány (hipoprolaktinémia) akkor lép fel, amikor a prolaktinszint tartósan a normál minimum érték alatt marad. Ez az állapot rendkívül ritka és az agyalapi mirigy alulműködése állhat a hátterében.

A prolaktinkiválasztás csökkenése meddőséghez, szülés után elégtelen anyatej termelődéshez vezethet. Az alacsony prolaktinszinttel rendelkező emberek többségének nincs konkrét orvosi problémája, habár korai kutatási eredmények arra utalnak, hogy bizonyos fertőzésekkel szemben csökkenhet az immunválaszuk.

Mennyi az ideális prolaktinszint teherbeeséshez?

A várandóssághoz megfelelő prolaktinszint értéke 2,8 – 29,2 µg/L (59 – 619 mIU/L). Mivel napjainkban egyre több nő küzd teherbeesési gondokkal, ezért rendkívül fontos odafigyelni az ideális prolaktinszint elérésére és fenntartására. Habár a mindennapi munkából és a magánéleti problémákból fakadó stressz, illetve az egészségtelen életmód és a helytelen táplálkozás is nehézséget okozhat a teherbeesést illetően, de természetesen a hormonális zavarokat sem szabad kizárni a lehetséges okok listájáról.

A prolaktinra terhességi hormonként is szoktak hivatkozni, hiszen többek között a várandósság és a tejelválasztás támogatására szolgál. Azonban jelentős szerepet játszik az anyagcsere és a növekedés folyamataiban is, tehát egy valóban sok feladatot ellátó hormonról beszélhetünk. Fontos megjegyezni, hogy a prolaktinszint közel sem állandó, hiszen napközben is ingadozhat, ezért a reggeli és esti mérés során is eltérő eredményeket kaphatunk.

A magas prolaktinszint gondot okoz a teherbeesésben

Bizonyos gyógyszerek és betegségek (például pajzsmirigyzavarok, PCOS) drasztikusan növelhetik a prolaktinszintet, ami erősen hátráltathatja a teherbeesést. Sőt, a sok stressz és a mindennapi feszültség is megemeli a prolaktin hormon szintjét, ami egyrészt kifejezetten kellemetlen tünetekhez vezethet, másrészt a ciklushoz szükséges női nemi hormonok termelését is erőteljesen gátolja. Így a tüszőérés mellett a beágyazódásra sem kerülhet sor, ezért a prolaktinszint helyreállítása nélkülözhetetlen a teherbeeséshez.

Mit tehetünk az ideális prolaktinszint elérése érdekében? 

Első lépésként tanácsos minimálisra csökkenteni a stressz mértékét, és kifejezetten nyugodt, kiegyensúlyozott mindennapok megteremtésére törekedni. Ha továbbra sem sikerül teherbe esni, akkor vérvétel segítségével ajánlott hormonvizsgálatot végezni, hogy az esetleges hormonzavarokra is fény derüljön. Ugyanis kiderülhet, hogy egy esetleges pajzsmirigy-alulműködés vagy magas inzulinszint miatt termelődik több prolaktin a kelleténél.

Célszerű az egészséges étrend kialakítására is törekedni, külön odafigyelve az E- és B6-vitamin bevitelre. Utóbbi vitaminokat akár étrend-kiegészítők útján is biztosíthatjuk a szervezetünk számára. Kórosan magas prolaktinszint esetén viszont csakis a gyógyszeres kezelés jelenthet megoldást.

A prolaktin hormon mindkét nem életében fontos szerepet játszik, és nagy hatással van a teherbeesés sikerességére is. Ha a várandósság többszöri próbálkozás után sem sikerül, először is ajánlott az életmódbeli szokásokon változtatni, de mindenképpen érdemes hormonvizsgálaton is részt venni, hogy fény derüljön a prolaktin pontos szintjére és az esetleges hormonális zavarokra is. Figyeljünk oda tehát tudatosan a prolaktinszint elérésére és fenntartására, hiszen jóval egészségesebb életet teremthetünk, illetve nagymértékben növelhetjük a teherbeesés esélyét is.

Felhasznált irodalom
healthline.com/health/prolactin
yourhormones.info/hormones/prolactin/
hu.wikipedia.org/wiki/Prolaktin
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5774506/
healthtestingcenters.com/test/prolactin/
verywellhealth.com/what-is-prolactin-2616429
reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/hyperprolactinemia-high-prolactin-levels/
Ezt láttad már?
Netamin Barátcserje kapszula
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna