fbpx
Loading...
Cikkek
Mióma - okok, kezelés, életmód

Mióma terhesség alatt és teherbeesés során: amit tudni kell

Mióma terhesség alatt

A mióma a leggyakoribb nőgyógyászati elváltozás: a méh jóindulatú daganata, ami bármilyen életkorban kialakulhat, de leginkább a 30-as és 40-es éveikben lévő nőket érinti. Nem mindenkinél okoz panaszokat, de ha igen, akkor többek között erős menstruációval, erős alhasi görcsökkel, deréktáji vagy kismedencei fájdalommal vagy termékenységi problémákkal ad jelet magáról. Műtéti úton eltávolítható, de erre általában nincs szükség, elég a tudatos életmód és a rendszeres kontroll.

Ebben a cikkben részletesen ismertetjük a mióma teherbeesésre gyakorolt hatását, a terhesség alatti mióma tüneteit, kockázatait és kezelését, valamint hasznos étrend- és életmódbeli tanácsokkal is szolgálunk a mióma megelőzéséhez és kezeléséhez. Ez élete során szinte minden nőt érint, olvass hát tovább!

A mióma hatása a teherbeesésre

Mi az a mióma?

A mióma a méh simaizomzatából kiinduló, jól körülírt, kemény, gömbszerű, gócokból álló jóindulatú daganat, izomtumor. A női nemi szervek leggyakoribb daganata, ami ugyan jóindulatú, ám mégis okozhat komolyabb problémákat, mint például vérzészavarok, fájdalmak, erős vizelési inger és nehezített teherbeesés. Egy vagy több mióma is lehet egy nő méhében és a miómák mérete 1 mm-től 20 cm-ig terjedhet.

Miómák a nők kb. 80 százalékánál kialakulnak életük során, de csak az esetek kb. 25 százalékában okoznak jelentősebb problémákat. Legtöbbször olyan kis méretűek, hogy semmilyen panaszt nem okoznak. A nagyobb méretű miómák azonban súlyos veszélyt is jelenthetnek. Általában a méh belsejében fejlődnek ki, de előfordulhatnak a méh külső falán is. Ez utóbbi esetben nem befolyásolják a szervezet egészségét, kivéve ha túlon túl nagyra nőnek.

Mitől és milyen életkorban alakulnak ki a miómák?

A miómák kialakulása nagy valószínűséggel több okra is visszavezethető: hormonális tényező (túl sok ösztrogén vagy az ösztrogénhez viszonyítva kevés progeszteron), másrészt öröklött hajlam is szerepet játszik benne. Azt is tudjuk, hogy a miómák terhesség alatt gyakran kialakulnak, gyors növekedésnek indulnak, különösen az első harmadban, amikor magas az ösztrogénszint.

Jellemzően termékeny korú nők méhében fordulnak elő, leggyakrabban 30 és 50 éves kor között, de bármilyen életkorban kialakulhatnak. Klimax után a miómák mérete általában csökkenni kezd.

A túlsúlyos és elhízott nők körében akár 2-3-szor magasabb a miómák kialakulásának a kockázata, mint az átlag. Kutatások szerint a sok vörös hús fogyasztása is növeli a kockázatot, a sok zöldség fogyasztása viszont védő hatással van a miómákkal szemben.

Milyen típusai vannak a miómának?

Kezelés során a miómák mérete és száma mellett a mióma típusa is sokat számít. Három alaptípust különböztetünk meg:

 • Intramurális mióma: A leggyakoribb típus, amely a méh izomfalában alakul ki.
 • Szubszerózus mióma: A méh külső felszínén alakul ki és nagyon nagyra képes megnőni.
 • Szubmukózus mióma: A méhnyálkahártya alatti izomrétegben alakul ki és a méhüreg felé növekszik.

Milyen tünetei vannak a miómáknak?

Legtöbb nő nem tapasztal semmilyen tünetet, gyakran csak egy rutin nőgyógyászati vizsgálat során derül fény a miómára. Ha nagyobb méretű a mióma és/vagy sok található belőle a méhben, akkor viszont jelentkezhetnek tünetek.

A mióma tünetei:

 •  Erős vagy elhúzódó menstruáció
 • Két menstruáció közötti vérzés, pecsételő vérzés (polig okozhatja!)
 • Kismedencei fájdalom vagy nyomásérzés
 • Gyakori vizelés
 • Derékfájás
 • Fájdalom szexuális együttlét során
 • Teherbeesési nehézségek
 • Komplikációk terhesség és szülés során

Hogyan befolyásolja a teherbeesést és terhességet a mióma?

Nagyon sok nő mióma mellett is teherbe tud esni természetes úton. A fogamzás igen gyakran nem is igényel semmilyen kezelést vagy műtéti beavatkozást. De sajnos ez nincs mindig így. A meddő nők kb. 10%-ánál van jelen mióma a méhben és akár 4%-nál ez a meddőség egyedüli oka.

A miómák többféle módon is megnehezíthetik a teherbeesést:

 • A méhnyak alakjának megváltozása csökkentheti a méhbe jutó spermiumok számát.
 • A méh alakjának megváltozása akadályozhatja a spermiumok vagy a megtermékenyített petesejt (embrió) mozgását.
 • A miómák elzárhatják a petevezetékeket is.
 • Hatással lehet a méhüreget borító nyálkahártya vastagságára.
 • A méhüreg vérellátására is hatással lehet. Csökkentheti az embrió méhfalba történő beágyazódásának és további fejlődésének az esélyét.

A miómákkal rendelkező nőknél magasabb a terhességi és szülési problémák kockázata. De fontos tudni, hogy a miómás nők többségének egészséges terhessége és gyermeke van. A miómák mérete, száma és elhelyezkedése lényeges abból a szempontból, hogy okoznak-e komplikációkat.

Terhesség előtt (vagy nagyon ritkán terhesség alatt) szükségessé válhat a miómák műtéti úton történő eltávolítása. A teherbeesés előtti kezelésről orvosi vélemény alapján szükséges dönteni, de általában elég a rendszeres kontroll terhesség során. Mivel mind a méh sérülése, megvágása, mind a mióma levétele nagyfokú vérzéssel járhat, nem tanácsos a szülés közben eltávolítani, akkor sem, ha császármetszéssel jön világra a gyermek. A szervezetnek túl nagy extra terhelést és kockázatot jelentene a beavatkozás. A mióma eltávolítása, amennyiben indokolt, a szülés után vagy a terhesség előtt kell, hogy történjen, főleg akkor, ha korábban vetéléseket okozott, vagy megakadályozza a fogantatást.

Megelőzhető-e a mióma kialakulása?

Nincs garantált módszer a mióma megelőzésére. Egyes kutatások arra jutottak, hogy az elhízás, mozgásszegény életmód, sok vörös hús és cukor, illetve kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása, alkoholfogyasztás és a D-vitamin-hiány is növelheti a miómák kockázatát. Kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással és egészséges életmóddal tehát hozzájárulhatsz a megelőzéshez.

A mióma terhesség alatti tényezői

Miért alakul ki mióma a terhesség alatt?

A miómák növekedése igen gyakori terhesség alatt, mivel a mióma-növekedésre hatással van az ösztrogén hormon. Az ösztrogénszint a terhesség első három hónapjában gyorsan emelkedik, ezért ilyenkor a leggyakoribb a mióma kialakulása. Egy 2010-es tanulmány szerint a meglévő miómák egyharmada növekszik az első trimeszterben. Többségük azonban nem változik méretében.

Milyen tünetei vannak a terhesség alatti miómának?

Az esetek többségében semmilyen panaszt nem okoznak a miómák terhesség alatt. Ha mégis, akkor ezek a leggyakoribbak:

 • erős, a menstruációkor tapasztalthoz hasonló görcsök
 • hüvelyi vérzés
 • kiterjedt fájdalom és feszülő érzés a hasban
 • emésztési problémák, székrekedés
 • gyakoribb vizelési inger

Ha vérzést, erős görcsöket, fájdalmakat vagy a 37. hét előtt a szülés jeleit tapasztalod, akkor fordulj azonnal orvoshoz!

Veszélyt jelent-e a terhességre a mióma?

A miómák vérzést és erős fájdalmakat okozhatnak terhesség során, és ezek a panaszok akár kórházi ellátást is igényelhetnek. Terhességi és szülési komplikációk kockázatát is növelhetik, valamint a baba fejlődésében is problémákat okozhatnak. Ezért is olyan fontos a teherbeesés előtti kezelés.

Előfordul, hogy a mióma elfoglalja a magzat megfelelő növekedéséhez szükséges helyet. A mióma a baba pozícióját is megváltoztathatja a méhben, ami növelheti a vetélés kockázatát. Ha a mióma a méhlepény útjában van, akkor a méhlepény korai leválását is okozhatja, ettől a baba nem jut elég oxigénhez, az anya pedig erősen vérezhet, akár sokkot is kaphat.

Miómával a koraszülés kockázata is nagyobb, illetve ha a mióma elzárja a szülőcsatornát, akkor császármetszésre lehet szükség szüléskor (ennek 6-szor nagyobb az esélye, mint más nőknél). A mióma a farfekvéses szülés kockázatát is növeli.

Hogyan kezelhető a mióma terhesség alatt?

Terhesség alatt a mióma kezelési lehetőségei korlátozottak, a magzatot érintő kockázatok miatt. A tünetek enyhítéséhez az orvosi javaslat általában ágynyugalom, bőséges folyadékbevitel, és enyhe fájdalomcsillapítók használata.

Nagyon ritkán előfordul, hogy terhes nőnél a miómákat műtéti úton eltávolítják. Ez csak akkor jöhet szóba, ha a mióma az anya életét veszélyezteti. Az eltávolítás történhet laparoszkópos technikával (a hason ejtett néhány cm-es metszéseken keresztül), a hasfal megnyitásával és hiszteroszkóposan (a hüvelyen keresztül).

Mi történik a miómával szülést követően?

Jó hír, hogy a miómák gyakran zsugorodnak terhesség után. Egy kutatásban azt találták, hogy 3-6 hónappal szülés után a nők 70%-ánál több mint 50%-kal csökkent a miómák mérete. Nem tudni pontosan, hogy a miómák miért zsugorodnak vagy akár tűnnek el teljesen szülés után, de a szülés közbeni mechanikai és sejtbeli változásoknak szerepe lehet benne.

Életmód tanácsok mióma esetén

Milyen életmódbeli változtatások segíthetnek a mióma megelőzésében?

Vannak olyan étrend- és életmódbeli változtatások, melyek jó eséllyel csökkenthetik a miómák kockázatát. Ezek a mióma eltávolító műtét után is hasznosak, az újabb miómák megelőzésére.

 • Egészséges testsúly. A mióma gyakrabban alakul ki túlsúlyos és elhízott nőknél, mivel a zsírsejtek több ösztrogént termelnek. 25-ös testtömeg indextől kezdődik a túlsúly és 30-tól az elhízottság. Kiszámítása könnyű: a kilogrammban megadott testtömeg osztva a méterben mért testmagasság négyzetével.
 • Rendszeres testmozgás. Kutatások szerint minél többet edz egy nő, annál kisebb a mióma kialakulásának esélye. A rendszeres mozgás kiváló módja a testsúly és a hormonszintek csökkentésének és akár 40%-kal csökkentheti a mióma kockázatát. Legalább heti 150-300 perc közepes intenzitású (pl. tempós séta) vagy heti 75-150 perc erős intenzitású fizikai aktivitás (pl. 10 km/h-s futás) ajánlott, plusz legalább heti 2 izomerősítő edzés.
 • D-vitamin pótlása. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a D-vitamin-hiánynak jelentős szerepe lehet a miómák kialakulásában. A D-vitamin gátolhatja a sejtburjánzást és segíthet a hormonegyensúly fenntartásában is. Naponta 2000-4000 NE D3-vitamin bevitele ajánlott.

Milyen étrendbeli változtatások csökkenthetik a miómák növekedését?

Kutatások szerint bizonyos ételek kerülése és bizonyos ételek fogyasztása csökkentheti a miómák képződését és segíthet lassítani a már meglévő miómák növekedését.

Ezeket fogyaszd:

 • olajos halak, pl. lazac, makréla
 • sovány húsok, pl. csirke- és pulykahús
 • zöld színű zöldségek
 • hüvelyesek, pl. bab, lencse, borsó, csicseriborsó
 • citrusfélék
 • zöld tea

Ezeket NE fogyaszd:

 • vörös húsok, pl. marha-, sertés- és bárányhús
 • finomított szénhidrátok, pl. fehér lisztből készült kenyerek és péksütemények
 • feldolgozott ételek, pl. chipsek, kekszek, kolbász, felvágottak, készételek
 • alkohol
 • koffeintartalmú italok
 • magas cukortartalmú ételek és italok

Milyen életmódbeli lépések segíthetnek, ha már kialakultak a miómák?

A rendszeres mozgás és kiegyensúlyozott táplálkozás sokat segít a panaszok enyhítésében. A fenti, megelőzéshez adott tanácsok a miómák méretének csökkentését is elősegíthetik.

Erős vérzés esetén nagyon fontos a vas- és B12-vitamin-pótlás. A stressz a tüneteket, sőt a miómák növekedését is fokozhatja, ezért a stresszoldásra is érdemes kiemelt figyelmet fordítani – olvass, hallgass zenét, találj örömet okozó hobbikat, jógázz vagy végezz légzőgyakorlatokat.

Ha erős görcseid, fájdalmaid vannak, a meleg fürdő, melegítőpárna, meleg vizes palack is segíthet: ez ellazítja a méh simaizomfalát (myometrium), ami csökkenti az erek összehúzódását, így javítja a vérkeringést és enyhíti a görcsöket. A masszázs szintén enyhítheti a fájdalmakat.

Szükség esetén nem szteroid gyulladáscsökkentő, például ibuprofén is igénybe vehető – főleg a menstruáció ideje alatt.

Mióma esetén természetes hatóanyagok, gyógynövények is hasznosnak bizonyulhatnak:

Ha igazán komplex támogatást keresel, akkor válaszd kedvezményes csomagunkat, amiben 4-féle terméket találsz: » Életmód csomag MIÓMA esetére «

Mióma: vedd komolyan!

Tény, hogy a mióma sok nőnél nem okoz észrevehető panaszokat, meddőséget vagy terhességi és szülési komplikációkat sem. De ettől még sosem szabad félvállról venni. Védd szervezeted a miómák ellen az egészséges testsúly megőrzésével, nagyon sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával, a feldolgozott ételek kerülésével, rendszeres testmozgással, D-vitamin-pótlással és a hormonháztartásod egyensúlyban tartásával!

A mióma mindaddig, míg a szövettan meg nem erősíti a jóindulatúságot, egy növekvő, bizonytalan tumor, tehát vegyük komolyan a tüneteket és mielőbb forduljunk nőgyógyászhoz! A mióma diagnosztizálásához ultrahang vagy MR is szükséges lehet.

A változókorral és a menopauza után a miómák általában visszafejlődnek, akár el is tűnhetnek, elsorvadhatnak. Ennek oka az ösztrogénszint leesése, hiszen a petefészkek hormontermelése leáll. Akinek van miómája, a menopauzát követően is fontos, hogy  ellenőriztesse őket a szakorvossal, mert előfordulhat az is, hogy rosszindulatú sejtburjánzás, daganatképződés indul be rajtuk.

Őrizd meg egészséged, olvass tovább női témákban: PCOS és teherbeesés, ösztrogén dominancia problémák.

Felhasznált irodalom
uptodate.com/contents/uterine-fibroids-beyond-the-basics
rmcmedicina.blog.hu/2018/02/01/mit_kell_tudni_a_miomarol
womenshealth.gov/a-z-topics/uterine-fibroids
webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/22288/a-miomak-tipusai
nhs.uk/conditions/fibroids/
semmelweis.hu/miomoacentrum/mioma/
mayoclinic.org/fibroids-and-fertility/vid-20509513
reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/fibroids-and-fertility/
webmd.com/women/uterine-fibroids/uterine-fibroids
verywellhealth.com/fibroids-and-pregnancy-5188534
medicalnewstoday.com/articles/fibroids-during-pregnancy
roshmfm.com/can-fibroids-affect-my-pregnancy/
webmd.com/women/uterine-fibroids/what-if-i-have-uterine-fibroids-while-pregnant
nogyogyaszatikozpont.hu/nogyogyaszati-hirek/mehmiomak-a-terhesseg-idejen-megnovekedhetnek
mioma.hu/mioma-terhesseg/
fibroids.com/blog/health-information/fibroids-and-exercise/
verywellhealth.com/how-to-shrink-fibroids-5190410
healthline.com/health/womens-health/how-to-manage-weight-gain-with-uterine-fibroids
healthline.com/health/womens-health/fibroids-pregnancy
freedomfromfibroids.com/fewer-fibroids.html
paintheory.co/blog/fibroids/relief-from-fibroids/
medicalnewstoday.com/articles/326808#medical-treatments
Kapcsolódó termékek
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna