fbpx
Loading...
Cikkek
Férfi termékenységet támogató cikkek
Női termékenységet támogató cikkek
Ovuláció

10 gyakori hiba, ami megnehezíti a teherbeesést

10 gyakori hiba, ami megnehezíti a teherbeesést

A pároddal eldöntöttétek, hogy babát szeretnétek. Remek! Csak szeretkezni kell hozzá, és kész is, ugye? Nos, néha ennél bonyolultabb a helyzet, főleg ha elkövettek bizonyos „hibákat” a hálószobában vagy éppen a hálószoba ajtaján kívül. De honnan tudhatod, hogy mindent helyesen csináltok-e?

Ne aggódj, segítünk. Elárulunk 10 gyakori hibát, melyeket érdemes szem előtt tartanotok, és elkerülnötök, annak érdekében, hogy a babaprojekt sikeres lehessen!

1. Nem szeretkeztek eleget

Ha szexről van szó, senki sem szereti úgy érezni, hogy valamit rosszul csinál, de ennek a hibának a kijavítását legalább mindketten élvezni fogjátok! Sokan úgy gondolják, hogy ha csak ritkán szeretkeznek és „spórolnak” a spermiumokkal – vagy csak az ovuláció napján bújnak össze – akkor könnyebben megy a teherbeesés. Ez a stratégia azonban könnyen visszafelé sülhet el. Nagyon sok nő úgy gondolja, hogy ovulációja van, amikor valójában nincs is, így az időzített együttlét elkerülheti a termékeny időszakot. A megoldás: szeretkezzetek nyugodtan, amikor csak jól esik, különös figyelmet fordítva az ovuláció előtti néhány napra.

2. Túl sokat szeretkeztek

Vannak párok, akik épp ellenkező oldaláról közelítik meg a dolgot: szerintük, ha minél többet szeretkezik valaki, annál nagyobb eséllyel és annál hamarabb következik be a fogantatás. Sajnos ez sem ideális hozzáállás, mert, ahogy mondani szokás, a több nem feltétlenül jobb. Habár a gyakori szeretkezés nem csökkenti jelentősen a spermaszámot, azaz a megtermékenyítő képességet, egyéb problémákat okozhat. Ha mindennap, vagy akár naponta többször is szeretkeztek, az kiégéshez vezethet, és egy idő múlva lehet, hogy már csak kötelezettségként tekintetek a szexre. Emiatt megeshet, hogy pont akkor megy el a kedvetek tőle, amikor a körülmények ideálisak lennének a teherbeesésre.

3. Mindig ugyanabban a pózban szeretkeztek

Valószínűleg te is hallottad már, hogy a misszionárius póz a legjobb a teherbeeséshez vagy, hogy szex után érdemes a csípődet megemelve tartani. Egyik állításnak sincs valós alapja, vagyis teljesen mindegy, hogy ki van felül, és az sem segít, ha valamilyen extrémebb pózban szeretkeztek, amiről nemrég olvastál valahol – az eredményen nem fog változtatni. Amikor egy férfi ejakulál, a spermiumok úszni kezdenek, egyenesen a hüvelyi váladékba és a petevezetékekbe. Mindez másodperceket vesz igénybe, attól függetlenül, hogy épp milyen pózban vagytok. Éppen ezért semmi ok arra, hogy mindig csak egyféle pozícióban szeretkezzetek, próbáljatok ki újakat és élvezzétek a szexet!

4. Önhibáztatásba kezdesz, hogy miattad nem sikerül a baba

Amikor egy párnak sehogy sem jön össze a babaprojekt, a legtöbben (beleértve magát a párt is) automatikusan azt feltételezik, hogy a nővel van valamilyen probléma. A férfiak sokkal kevésbé gondolják, vagy kevésbé hajlandóak azt gondolni, hogy náluk nem stimmel valami. Az ejakuláció jelenléte még nem jelenti azt, hogy valaki garantáltan termékeny, hiszen nem biztos, hogy elegendő a spermiumok mennyisége vagy minősége. A meddőség oka az esetek kb. 50%-ában a nő, 40%-ában a férfi, míg 10%-ában mindkettejük vagy egyikük sem. A legjobb, ha ilyen aggály esetén mindketten elmentek alaposan kivizsgáltatni magatokat.

5. Rosszul időzítetek

Az ovuláció napját pontosan meghatározni nem egyszerű feladat. Sok nő a „nagy könyvben” megírtakat követi, vagyis azt feltételezi, hogy a ciklus 14. napján következik be az ovuláció. A ciklusok hossza azonban változhat, és az ovuláció nem feltétlenül minden hónapban ugyanakkor jön el. Emellett sok nő úgy gondolja, hogy tünetei alapján is képes megállapítani, hogy ovulációja van. Néhány nappal az ovuláció előtt átlátszó, tojásfehérje állagú hüvelyváladék termelődik, ám sokan a normális hüvelyi folyást összetévesztik ezzel. Találgatás helyett jobb, ha ovulációs tesztet használsz.

6. Csak az ovuláció napján szeretkeztek

Bármelyik módszert is használod az ovuláció napjának meghatározásához (ovulációs teszt, bazális testhőmérséklet nyomon követése, naptármódszer), logikusnak tűnhet, hogy aznap szeretkezzetek. De lehet, hogy akkor már túl késő. Az ovulációt követően a petesejt csak kb. 24 óráig marad életképes. Ha eltévesztetted az ovuláció napját, akkor megint "vesztettél" egy lehetséges hónapot. Mivel a spermiumok 3-5 napig is életben maradnak, ezért érdemes már az ovulációt megelőző néhány napban is szeretkeznetek, ezzel megnövelve a teherbeesés esélyét. De hangsúlyozzuk ismét az első pontban írtakat: fókuszáljatok egymás igényeire és a vágyaitokra, elsősorban még mindig ez legyen a mérvadó a szeretkezések időpontját tekintve, vagy legalább teremtsetek különleges, romantikus légkört az ovuláció előtti-alatti napokra.

7. Síkosítót használtok

Legközelebb kétszer is gondold meg, mielőtt síkosítóhoz nyúlnál. Ezek a gélek ugyanis negatív hatással vannak a spermiumok motilitására, vagyis mozgásképességére, megnehezítve útjukat a petesejtig. Ha ragaszkodtok a síkosító használatához, keressetek spermabarát fajtát, vagy próbáljatok ki valamilyen természetes anyagot. Az olívaolaj, a babaolaj, sőt, a tojásfehérje is biztonságos és hatásos megoldás lehet.

8. Rögtön specialistához rohantok

Két-három hónapnyi próbálkozás után érthető, ha frusztrálttá váltok. De ez még nem ok arra, hogy egyből termékenységi specialistához menjetek segítségért. Az egészséges, termékeny pároknak még a legideálisabb körülmények között is több hónapra lehet szükségük a teherbeeséshez. Ha 35 évesnél fiatalabb vagy, rendszeres a menstruációs ciklusod, és nincs semmilyen egészségügyi problémád, ami hatással lehet a termékenységedre, akkor elég egy évnyi próbálkozás után szakemberhez fordulnotok.

9. Nem kértek időben segítséget

Igen, ez az előző pont ellentéte, mert mindig akadnak kivételek. Bizonyos helyzetekben ugyanis a termékenységi specialista minél előbbi felkeresése a legjobb lépés. Ha 35 év feletti vagy, akkor 6 hónap sikertelen próbálkozás után ajánlott specialistához fordulnotok. Ha fiatalabb vagy, de rendszertelen a menstruációd, korábban elkaptál valamilyen szexuális úton terjedő betegséget, méhen kívüli terhességed, akut kismedencei gyulladásod volt, vagy bármilyen egyéb egészségügyi problémád van, ami hatással lehet a termékenységre vagy a terhességre, akkor érdemes orvoshoz fordulnod. Egyéb hormonális eredetű problémák (pl. PCOS, inzulinrezisztencia) is javasolt lehet akár orvossal, akár hormonegyensúly-tanácsadóval való konzultáció már a babatervezés elején.

10. Elhanyagoljátok az általános egészségeteket

A gyermeket tervező pároknál gyakori hiba, hogy annyira a termékenységre, a reproduktív egészségre fókuszálnak, hogy szinte teljesen elhanyagolják az általános egészségüket. Az egész életük csak a hüvelyi váladék, a spermakoncentráció, és a szexuális aktus körül forog. Pedig nagyon fontos az általános egészségi állapotra is ügyelni, mivel pl. a túlsúly, a dohányzás, a stressz és a különböző gyógyszerek is hatással lehetnek a termékenységre. Mielőtt belevágnátok a babaprojektbe, érdemes egy általános egészségügyi állapotfelmérésre elmenni, illetve a háziorvossal átbeszélni a termékenységet vagy terhességet befolyásoló tényezőket.

Felhasznált irodalom
parents.com/getting-pregnant/trying-to-conceive/tips/best-sex-for-getting-pregnant/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
13 teherbeesést segítő tipp pároknak
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna